09 Sep

Ce este tulburarea dismorfică sau dismorfia corporală?

Ce este tulburarea dismorfică sau dismorfia corporală?

Dismorfia corporală, denumită uneori tulburare dismorfică corporală (BDD), este o problemă de sănătate mintală caracterizată printr-o preocupare excesivă față de aspectul fizic și defectele percepute. Chiar dacă aceste defecte sunt uneori imaginate sau exagerate, ele provoacă totuși o mare îngrijorare care interferează cu viața de zi cu zi. Când vine vorba de aspectul lor, cineva cu dismorfie corporală poate evita situațiile sociale din jenă sau anxietate. Potrivit cercetătorilor, până la 4% dintre americani suferă de tulburare dismorfică corporală.

Deși originea sa exactă este incertă, BDD lovește frecvent tinerii. Prin urmare, femeile și cele cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani sunt mai susceptibile de a avea dismorfie corporală. Un istoric familial al bolii, o problemă de sănătate mintală în curs de desfășurare sau o traumă legată de imaginea corporală sunt factori de risc suplimentari. Medicamentele și terapia cognitiv-comportamentală sunt forme comune de tratament. Gestionarea tulburării dismorfice corporale poate fi însă dificilă, mai ales dacă suferiți și de depresie sau tulburare obsesiv-compulsivă (TOC).

Tipuri de dismorfie corporală
Se crede că TOC și bolile asociate includ tulburarea dismorfică a corpului. Obsesiile nedorite ale aspectului îi afectează pe oamenii cu BDD; aceste obsesii iau frecvent forma unor gânduri intruzive despre o anumită trăsătură sau defect al corpului. Persoanele cu dismorfie corporală repetă, de asemenea, în mod obsesiv anumite acțiuni pentru a-și ascunde sau modifica aspectul.
Tulburarea dismorfică corporală este numele umbrelă pentru toate aceste afecțiuni. Cu toate acestea, ocazional o persoană se poate încadra într-o categorie BDD mai concentrată:

Dismorfie musculară
O obsesie față de ideea că fizicul cuiva este prea mic sau lipsit de musculare este cunoscută sub numele de dismorfie musculară. Persoanele care suferă de dismorfie musculară se pot simți mici și slabe, în timp ce posedă o masă musculară considerabilă sau medie. Prin urmare, în încercarea de a-și „remedia” lipsa aparentă de mușchi, persoanele cu dismorfie musculară se pot angaja în exerciții fizice obsesive, pot utiliza hormoni anabolic-androgeni sau pot adera la diete rigide.
Prevalența acestui tip de dismorfie corporală este mai mare la bărbați. Sportivii care fac exerciții fizice pentru aspectul fizic, cum ar fi culturiștii, sunt mai susceptibili de a avea această boală.

Dismorfia corpului proxy
Când cineva se fixează pe imperfecțiunile percepute în aspectul celorlalți, este cunoscut sub numele de dismorfie corporală prin proxy. O mamă care se îngrijorează obsesiv de nasul „strâmb” al fiicei sale și îl împinge obsesiv în încercarea de a-l îndrepta este dată ca exemplu. Când se crede că o persoană iubită are o greșeală, cineva cu dismorfie corporală prin proxy se poate considera responsabil. Nu este clar cum este diagnosticat sau cercetat acest tip de dismorfie corporală.

Simptomele dismorfiei corporale
Există mai mult în tulburarea dismorfică a corpului decât doar anxietatea apariției rare. Obsesia pentru o defecțiune percepută sau mică poate dura până la opt ore pe zi la cei cu dismorfie corporală. Indivizii se pot fixa pe una sau mai multe părți fizice, deși cele mai frecvente „defecte” percepute sunt în general asociate cu organele genitale, dimensiunea sânilor, masa musculară și aspectul pielii. Preocuparea poate avea ca rezultat gânduri intruzive și activități obsesive care dăunează relațiilor și carierei cuiva.

Comportamentele și simptomele tipice BDD includ:

Efectuarea de rutine repetitive, frecvent consumatoare de timp, cum ar fi verificarea în oglindă, smulgerea în oglindă sau îngrijirea obsestivă a pielii în încercarea de a „remedia” o defecțiune, încercarea de a acoperi defectele aparente cu ținute, coafuri sau cosmetice preocupare excesivă pentru aspectul sau defectele fizice ale cuiva. că „defectele” tale sunt motivul pentru care oamenii te displace sau își bat joc de tine Caută constant la alții pentru confirmarea că nu ești nici urât sau neplăcut. Văd frecvent dermatologi sau chirurgi plastici pentru a-ți modifica aspectul și nu fii mulțumit de rezultate evitând situațiile sociale, angajarea, sau educație pentru că suferiți de anxietate severă și vă faceți griji că alții vă evaluează aspectul

De ce apare dismorfia corporală?
Indivizii experimentează de obicei modificări severe ale corpului lor în primii ani de adolescență, care este momentul în care dobândesc de obicei dismorfie corporală. Presiunile din partea familiei sau a societății care acordă o primă frumusețe pot provoca, de asemenea, dismorfie corporală. Necunoscută este etiologia precisă a BDD, totuși. Similar altor probleme de sănătate mintală, experții cred că dismorfia corpului poate fi cauzată de o serie de circumstanțe, cum ar fi:

Structura creierului și substanțele chimice: studiile arată că persoanele cu dismorfie corporală au frecvent anomalii ale creierului care interferează cu capacitatea lor de a procesa în mod corespunzător informațiile vizuale, ceea ce duce la interpretări eronate ale aspectului corpului lor. Nivelurile scăzute ale serotoninei din creier sunt un alt simptom posibil la cei care suferă de această boală.
Genetică: dismorfia corporală este frecvent experimentată de cei ai căror părinți sau frați suferă de BDD sau TOC.
Experiențe negative din copilărie sau traume: Persoanele care cresc cu dismorfie corporală îndură frecvent hărțuirea și batjocorirea cu privire la aspectul lor. Neglijarea și abuzul de-a lungul copilăriei sunt, de asemenea, legate de boală.
Probleme de sănătate mintală preexistente: un număr mare de persoane care au dismorfie corporală se luptă și cu TOC, tulburări de alimentație, depresie, tulburări de anxietate socială sau tulburări de alimentație.

Cum este diagnosticată dismorfia corpului?
Dacă credeți că aveți o tulburare dismorfică corporală, consultați un medic sau un specialist în sănătate mintală. De asemenea, puteți fi îndrumat de către medicul dumneavoastră către un psihiatru sau alt specialist în sănătate mintală.

Dismorfia corporală este frecvent diagnosticată de un profesionist în sănătate mintală prin teste psihologice. Această procedură ia în considerare mediul medical, experiențele și simptomele unei persoane. Un expert în sănătate mintală care vă evaluează va identifica emoțiile, ideile și acțiunile legate de o percepție slabă de sine. Această procedură poate ajuta, de asemenea, la eliminarea tulburărilor de alimentație, care sunt caracterizate de preocupări obsesive legate de dimensiune și greutate.
Evaluarea va ajuta, de asemenea, la determinarea măsurii în care înțelegeți comportamentele asociate cu dismorfia corporală. În timp ce unii oameni pot crede că ideile lor despre aspectul lor sunt autentice, alții pot fi conștienți că nu sunt.

Terapii pentru dismorfia fizică
Terapia cognitiv-comportamentală (CBT), medicamentele sau o combinație a celor două sunt utilizate pentru a trata dismorfia corpului. Tratamentul este de obicei necesar pentru tulburarea dismorfică a corpului, deoarece nu dispare de la sine. Simptomele dumneavoastră s-ar putea agrava în timp dacă alegeți să nu beneficiați de tratament. Scopul tratamentului este de a controla simptomele dismorfiei corporale pentru a preveni cheltuielile medicale costisitoare și operațiile estetice, precum și anxietatea, tristețea și gândurile de sinucidere.

Terapia cognitiv-comportamentală
CBT este un tip de tratament care îi învață pe pacienți cum să modifice tiparele de gândire nefavorabile, ceea ce îi ajută să-și controleze gândurile și convingerile. CBT îi poate ajuta pe cei care suferă de dismorfie corporală să învețe cum să-și controleze anxietatea și gândurile de auto-depreciere. În plus, poate oferi oamenilor abilități care să îi ajute să oprească comportamentele compulsive și gândirea obsesivă și să îi ajute să înțeleagă de ce ar inventa sau exagera o problemă percepută.

ISRS sau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei
Niciun medicament anume nu a fost autorizat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru a trata tulburarea dismorfică a corpului. Pe de altă parte, simptomele de dismorfie corporală pot fi controlate de inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), care sunt prescriși pentru a trata depresia. Utilizarea pe termen lung a acestui tip de antidepresiv poate aduce beneficii persoanelor cu simptome de dismorfie corporală prin creșterea nivelului de serotonină din creier.
Studiile au arătat că Alfazone a arătat că dismorfia corpului poate fi tratată cu succes în proporție de 53-70% cu antidepresive precum ISRS. Prozac (fluoxetină), Zoloft (sertralină), Paxil (paroxetină), Celexa (citalopram), Lexapro (escitalopram) și Luvox (fluvoxamină). ) se numără printre ISRS care sunt recomandate frecvent pentru a trata dismorfia corporală.

Cum să evitați dismorfia corpului
Cercetătorii nu au nicio idee despre ce cauzează BDD sau cum să-l oprească. Pe de altă parte, detectarea precoce a simptomelor de dismorfie corporală în adolescență ar putea facilita o inițiere mai rapidă a tratamentului. Persoanele care primesc terapie devreme sunt mai puțin susceptibile de a avea anxietate și tristețe, precum și alte probleme de sănătate mintală.

Diagnosticul și tratamentul precoce al dismorfiei corporale pot ajuta, de asemenea, pacienții să evite procedurile cosmetice costisitoare. Terapia pe termen lung poate ajuta, de asemenea, pacienții să evite recidiva în comportamente asociate cu dismorfia corporală.

Condiții asociate
Dismorfia corporală scade stima de sine și crește posibilitatea de a dezvolta alte probleme de sănătate mintală. Următoarele probleme de sănătate mintală sunt frecvent legate de tulburarea dismorfică corporală:

Depresie: Acest tip de boală a dispoziției este caracterizat de melancolie extremă și îndoială de sine, ceea ce poate face dificil pentru cei care suferă să lucreze, să se angajeze în activități plăcute sau să aibă grijă de ei înșiși.
Tulburări de anxietate: Persoanelor care suferă de tulburare de anxietate generalizată le este greu să-și desfășoare viața de zi cu zi din cauza îngrijorării și terorii lor extreme. Persoanele cu tulburare de anxietate socială se confruntă adesea cu o tensiune extremă și își fac griji în legătură cu situațiile sociale, ceea ce îi face să le evite complet.
TOC: Persoanele cu TOC au gânduri incontrolabile care dau naștere la obsesii, care îi determină să se angajeze în acțiuni obsesive, repetate, în efortul de a face față obsesiei.
Tulburări de alimentație: Persoanele cu anorexie nervoasă limitează sau evită mâncarea deoarece cred că sunt supraponderale. Pacienții de bulimie nervoasă vor consuma în mod obsesiv și vor „compensa” acest comportament prin post, vomitare sau folosind laxative. Activitatea excesivă poate rezulta și din aceste probleme alimentare.
Tulburări legate de consumul de substanțe: în urma consumului de substanțe, aceste probleme modifică creierul și comportamentul, ceea ce duce la abuzul de droguri, alcool sau prescripții pe bază de rețetă.
Tulburare de strângere a pielii (excoriație): Cunoscută și sub denumirea de dermatilomanie, această boală legată de TOC se caracterizează prin strângere persistentă a pielii, care este greu de renunțat, ceea ce poate duce la sângerare sau inflamarea pielii.

Confruntarea cu corpurile dismorfe
Calitatea vieții unui individ poate fi afectată în mod semnificativ de dismorfia corporală netratată. Potrivit cercetărilor, aproape 20% dintre bolnavii de BDD nu pot să-și păstreze un loc de muncă și sunt șomeri. Persoanele care merg adesea la chirurgi estetici în încercarea de a-și „corecta” aspectul riscă disconfort și complicații chirurgicale. Persoanele care au dismorfie corporală au mai multe șanse să se sinucidă și să se sinucidă. Deoarece experimentează atât de mult stres și îngrijorare din cauza defectelor lor percepute, aproximativ 20% dintre persoanele cu BDD încearcă să se sinucidă.

Cele mai eficiente terapii pentru simptomele de dismorfie corporală sunt terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și medicamentele, care funcționează cel mai bine atunci când sunt începute devreme. În afară de a consulta un expert în sănătate mintală, puteți ajuta zilnic să faceți față simptomelor dismorfiei corporale prin:

Respectarea regimului dvs. de tratament Notează (și împărtășește cu furnizorul) orice ar putea exacerba imaginea de sine scăzută. Utilizarea tehnicilor CBT în mod regulat pentru a redirecționa tipare de gândire și comportamente nedorite Evitați alcoolul și medicamentele care exacerba simptomele. Angajarea în tehnici de management al stresului, cum ar fi precum mersul, atenția și respirația profundă

Cauți Asistență?
Pentru informații despre resursele locale pentru asistență și tratament pentru sănătate mintală, sunați la Linia națională de asistență SAMHSA la 1-800-662-4357.
9-1

Întrebări frecvente

Ce diferențiază dismorfia de disforia corporală? Disforia de gen este un fel de disforie. Când identitatea de gen a unei persoane nu corespunde cu sexul care i s-a atribuit la naștere, ea suferă dureri emoționale cunoscute sub numele de disforie de gen. Când cineva are activități obsesive pentru a „remedia” o defecțiune fizică percepută, aceasta este cunoscută sub numele de dismorfie corporală.

Este imaginea corporală dismorfă un fel de tulburare de anxietate? Imaginea corpului și comportamentele obsesive asociate cu aceasta sunt mai asemănătoare cu TOC.

Ce diferențiază dismorfia corporală de insatisfacția corpului?

Share this